Poreklo: Indija
Sezam je doma v kuhinjah Bližnjega Vzhoda, Azije in Afrike. Sezamova semena dobijo izrazitejši okus, če jih pražimo nekaj minut. V kulinariki ne skoparimo z njim, saj izboljša okus številnim jedem, ne samo kruhu in pecivu. Dodamo ga v riž jasmin thai, v testenine, zelenjavo, solate in solatne prelive. Pri paniranju piščanca ga uporabimo namesto drobtin. Zelo poznan v svetu je tudi z njim pripravljen namaz tahini ter sladica halva. Popraženega z ščepcem soli zmeljemo in shranimo za posipanje kruha z maslom in medom. Sezamovo seme se uporablja kot posip po kruhu in pecivu, v raznih sladicah, nepogrešljivo v grški in turški kuhinji. Vsi poznamo znani stavek »Sezam, odpri se«. Le-ta se prav za prav nanaša na lastnost sezama, ki se, ko popolnoma dozori, odpre zelo „eksplozivno“ pri čemer semenke sezama izpadejo iz stročnice.
Sestavine: seme sezama
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 2640kJ/631kcal
maščobe: 61 g, od tega nasičene maščobe 9 g,
ogljikovi hidrati: 12 g, od tega sladkorji 0,5 g,
beljakovine: 20 g,
sol: 0,12 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi soje, arašidov, oreščkov, sezamovih semen, žit (glutena), mleka in mlečnih izdelkov.