Poreklo: Egipt
Arašidi izvirajo iz Južne Afrike ter iz pod-andskih predelov Bolivije in Brazilije. Z botaničnega vidika arašidi pravzaprav ne spadajo med oreščke, temveč prej med fižol. Arašidi rastejo na sadikah, ki dosežejo v višino 70 cm, iz njenih stebel pa poganjajo cvetovi. Po oploditvi se steblo nagne navzdol in se zarije z vrhom, na katerem se nahaja plod, približno 5 do 10 cm globoko v zemljo, kjer plodovi potem dozorijo. Arašidi dobijo šele s praženjem svoj tipičen okus, ki ga poznamo, nepraženi imajo okus kot fižol. Arašide lahko v hladnem in suhem prostoru hranimo nekaj mesecev. Na toplem kmalu postanejo oljnati in žaltavi. Praženi arašidi so izjemno okusni za grizljanje.
Sestavine: arašidi
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 2562kJ/618kcal
maščobe: 50 g, od tega nasičene maščobe 7,1 g,
ogljikovi hidrati: 11 g, od tega sladkorji 5 g,
vlaknine: 6,1 g
beljakovine: 28 g,
sol 0,055 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi SOJE, še drugih OREŠČKOV (arašidi, mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija), SEZAMOVIH SEMEN, ŽIT (GLUTENA), MLEKA in MLEČNIH IZDELKOV.