Poreklo: Kanada
Lečo so poznali že pred tisočletji. Iz stare Grčije se je razširila v Evropo, kjer je postala zelo priljubljena. Zaradi svoje bogate sestave je priporočljiva v uravnoteženi prehrani. Priporočamo jo za juhe, enolončnice, omake z zelenjavo, rižote in solate. Iz nje pripravljamo okusen namaz. Jedi z rdečo lečo začinimo po svojem okusu – bolj ali manj pikantno. Med lečami je najpogosteje uporabljena rjava leča. Kuhana ima okus po orehih. Najbolj okusne so manjše oblike leče, saj ima taka leča več lupine v kateri so aromatske snovi.
Sestavine: leča rdeča
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 1478kJ/352kcal
maščobe: 1,1 g, od tega nasičene maščobe 0,1 g,
ogljikovi hidrati: 63,4 g, od tega sladkorji 2 g,
vlaknine: 10,7 g,
beljakovine: 24,6 g,
sol: 0,01 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi SOJE, OREŠČKOV (arašidi, mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija), SEZAMOVIH SEMEN, ŽIT (GLUTENA), MLEKA in MLEČNIH IZDELKOV.