Ta fižol je najboljši za pasulj in » prebranec«. Skuha se enakomerno in je najnovejša letina. Velikost je ravno prava- ne prevelik in ne premajhen. Okus ima isti kakor je bil v bivši Jugoslaviji priznan fižol »tetovec«
Fižol iz Kirgizistana velja za enega najboljših na svetu po svojih značilnostih. Kirgiški fižol je naraven izdelek, skrbno gojen na ekološko čistih poljih Talasa. Posušeni olupljeni fižol velja za enega najboljših in največjih virov beljakovin za človeško telo. Uporaba hrane iz fižola je priporočilo vodilnih svetovnih dietetikov. Med onemogočljivimi lastnostmi tega izdelka je mogoče prepoznati enostavno prebavljivost in zelo nizko kalorično vrednost. V tem primeru fižol vsebuje ogromno hranilnih snovi in vitaminov.
Sajenje fižolovih semen v Kirgizistanu poteka od sredine maja do začetka junija, ko je vreme stabilno sončno in se tla dovolj segrejejo. Pri gojenju fižola je poseben pomen namenjen zalivanju, rahljanju tal, plevenju in gnojenju. Vegetacijsko obdobje fižola v Kirgizistanu je od 70 do 120 dni.