Poreko: Vietnam / Indija
Indijski orešček ali akažu, plod drevesa mahagonovec, se nam že vrsto let ponuja na policah tudi v povsem navadnih trgovinah, zdaj pa lahko v specializiran trgovinah za zdravo prehrano kupimo celo sok, stisnjen iz njegovih mesnatih pecljev. To osvežilno pijačo so doslej lahko uživali le v deželah, kjer uspeva mahagonovec, saj so ogromni peclji preveč občutljivi, da bi prenesli prevoz do naših krajev. Okus pijače, v Braziliji jo imenujejo cajuada, je podoben limonadi, in obdrži značilen vonj ter okus svežega sadeža. Čeprav celega sadeža najbrž še ne bomo kmalu zagledali v naših trgovinah, si vseeno oglejmo, kakšen je videti. Oreh je dolg približno 3 centimetre in je ledvičaste oblike ter sivkasto rjave, včasih pa tudi zelene barve. Kot smešen privesek je "prilepljen" na velikanski živo rumen pecelj, zato res ni čudno, da mu domačini na Antilih pravijo slonovi uhlji. Orešček ima dve lupini. Zunanja je tanka, vendar prožna, notranjo lupino pa z lahkoto strejo podobno kot pri našem orehu. Težava je le v tem, da je med obema lupinama olje, ki ob dotiku s kožo povzroča nadležna vnetja. Luščenje je neprijetno delo, vendar do nas pridejo že očiščena jedrca. Največja izvoznica jedrc je Indija, čeprav je domovina mahagonovca tropska Amerika.
Indijski orešček je odličen dodatek tako zelenjavnim kot mesnim jedem. Nežen in mehek okus se sijajno dopolnjuje tako z jagnjetino kot s krompirjem in rumeno bučo.
Sestavine: indijski orešček
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 2415kJ/582kcal
maščobe: 44 g, od tega nasičene maščobe 7,8 g,
ogljikovi hidrati: 27 g, od tega sladkorji 5,9 g,
beljakovine: 18 g,
sol 0,03 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi soje, arašidov, oreščkov, sezamovih semen, žit (glutena), mleka in mlečnih izdelkov.