Poreklo: Južna Afrika
Macadamia oreščki izhajajo iz Avstralije in so posebna delikatesa. Danes kultivirajo ta vedno zelena Macadamia drevesa tudi v ostalih deželah. Macadamia oreščke radi pražijo v olju ali s solijo. Dobro uspeva na Havajih, v Costa Rici in tudi v Avstraliji. Dobro je prilagojena na sušne razmere. Poznamo dve sorti, s kosmato ali gladko lupino. Življenjska doba Makadamije je 75-100 let. Obrodi, ko sadeži-orehi odpadejo, macadamija z gladko lupino rojeva od pozne jeseni do maja, tista s kosmato lupino pa od pozne jeseni do februarja. Zrelo drevo obrodi približno 68 kg plodov.
Sestavine: macedamija
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 3015kJ/720kcal
maščobe: 76 g, od tega nasičene maščobe 12 g,
ogljikovi hidrati: 13 g, od tega sladkorji 4,5 g,
beljakovine: 8 g,
sol 0,01 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi SOJE, še drugih OREŠČKOV (arašidi, mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija), SEZAMOVIH SEMEN, ŽIT (GLUTENA), MLEKA in MLEČNIH IZDELKOV.