Poreklo: Južna Afrika
Macadamia oreščki izhajajo iz Avstralije in so posebna delikatesa. Danes kultivirajo ta vedno zelena Macadamia drevesa tudi v ostalih deželah. Macadamia oreščke radi pražijo v olju ali s solijo. Dobro uspeva na Havajih, v Costa Rici in tudi v Avstraliji. Dobro je prilagojena na sušne razmere. Poznamo dve sorti, s kosmato ali gladko lupino. Življenjska doba Makadamije je 75-100 let. Obrodi, ko sadeži-orehi odpadejo, macadamija z gladko lupino rojeva od pozne jeseni do maja, tista s kosmato lupino pa od pozne jeseni do februarja. Zrelo drevo obrodi približno 68 kg plodov.
Sestavine: macedamija
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 3015kJ/720kcal
maščobe: 76 g, od tega nasičene maščobe 12 g,
ogljikovi hidrati: 13 g, od tega sladkorji 4,5 g,
beljakovine: 8 g,
sol 0,01 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi soje, arašidov, oreščkov, sezamovih semen, žit (glutena), mleka in mlečnih izdelkov.