Poreklo: Južna Afrika
Rozine izvirajo, kot vinska trta, iz bližnjega vzhoda in so prav gotovo nastale naključno. V zgodovini so se ohranili zapisi iz antične Grčije o trgovanju z rozinami, kasneje pa je najti zapise o tem, da jih je imel rad rimski cesar Avgust ter celo zapise, da se je s pticami, nadevanimi z rozinami gostil tudi Hanibal. V srednjem veku so rozine spet doživele veliko priljubljenost, ko so s križarjiiz Bližnjega vzhoda spet prispele v Evropo.
Poznamo temne in svetle vrste rozin. Pogosto ljudje mislijo, da so temne pridelane iz rdečih sort grozdja, svetle pa iz belih, kar pa ne drži. Temne rozine se pridobivajo na naraven način s sušenjem na soncu, pri pridobivanju svetlih, pa se uporablja žveplo. Žveplo prepreči naravno temnenje, rozine pa se posušijo na ognju.
Sestavine: rozine 99,25 %, sončnično olje/olje oljne ogrščice/olje iz bombažnih semen.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 1396kJ/329kcal
maščobe: 1 g, od tega nasičene maščobe 0,3 g,
ogljikovi hidrati: 75 g, od tega sladkorji 72 g,
beljakovine: 3,1 g,
sol 0,6 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi SOJE, OREŠČKOV (arašidi, mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija), SEZAMOVIH SEMEN, ŽIT (GLUTENA), MLEKA in MLEČNIH IZDELKOV.