Poreklo: Tajska
Papaja se tako kot rastlina imenuje tudi sadež, ki ima v notranjosti sočno, rumeno-oranžno meso in spominja na melono. Celotna rastlina nekoliko spominja na palmo, saj je njeno deblo votlo, listi pa so spiralasto razporejeni prav na vrhu rastline. Papaja ima odlično lastnost, da raste in zori preko celega leta, zato lahko v državah ob ekvatorju njene plodove obirajo vse leto. Papaja je, odvisno od vrste, okrogle, jajčaste, podolgovate ali hruškaste oblike s tanko, usnjato, rumenkasto-zeleno lupino. Rumeno, oranžno ali rožnato rdeče sadno meso je sladko kot melona in zelo sočno. Kot poprova zrna velike peške v notranjosti sadeža so za Evropejce nenavadnega okusa, vendar se jih v manjših količinah lahko uživa. Njihov okus je oster in podoben kreši. Posušena in naribana jedrca oz. peške se uporabljajo kot začimba.
Sestavine: papaja, sladkor, konzervans: žveplov dioksid, natrijev metabisulfit.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 1507kJ/360kcal
maščobe: 0 g, od tega nasičene maščobe 0 g,
ogljikovi hidrati: 89 g, od tega sladkorji 74 g,
beljakovine: 2 g,
sol 0,35 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi SOJE, OREŠČKOV (arašidi, mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija), SEZAMOVIH SEMEN, ŽIT (GLUTENA), MLEKA in MLEČNIH IZDELKOV.