Poreklo: Argentina
Arašidi izvirajo iz Južne Afrike ter iz podandskih predelov Bolivije in Brazilije. Z botaničnega vidika arašidi pravzaprav ne spadajo med oreščke, temveč prej med fižol. Arašidi rastejo na sadikah, ki dosežejo v višino 70 cm, iz njenih stebel pa poganjajo cvetovi. Po oploditvi se steblo nagne navzdol in se zarije z vrhom, na katerem se nahaja plod, približno 5 do 10 cm globoko v zemljo, kjer plodovi potem dozorijo. Arašidi dobijo šele s praženjem svoj tipičen okus, ki ga poznamo, nepraženi imajo okus kot fižol. Arašide lahko v hladnem in suhem prostoru hranimo nekaj mesecev. Na toplem kmalu postanejo oljnati in žaltavi. Praženi arašidi so izjemno okusni za grizljanje.
Sestavine: arašidi
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 2569kJ/620kcal
maščobe: 50 g, od tega nasičene maščobe 7,4 g,
ogljikovi hidrati: 9 g, od tega sladkorji 5,7 g,
vlaknine: 7 g
beljakovine: 30 g,
sol 0,03 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi soje, arašidov, oreščkov, sezamovih semen, žit (glutena), mleka in mlečnih izdelkov.