Semena

MAK seme 1kg

6,10€
Izdelek trenutno ni na voljo

Opis


Mak je bolj pomemben za pridelavo opiatov kot za začimbo. Vendar je tudi začimbnica. To je enoletna rastlina, do 1 meter visoka, ki ima velike padajoče liste in cvetove raznih barv. Modra in siva zrna se zdijo okrogla, čeprav so ledvičasta. Zrna imajo šibek vonj in orehom podoben okus, ki pa se razvije šele potem, ko jih popečemo.

 

Gojenje

 

Mak gojijo »na debelo« v Nemčiji, Grčiji, Bolgariji, Makedoniji, Turčiji in na bližnjem in srednjem vzhodu ter v severni Afriki. Iz soka nedozorelih glavic pridelujejo opij, ki je surovina za mnoge narkotike, medtem ko makova zrna ne vsebujejo nobenih narkotičnih sestavin. Mak dobimo v živilskih trgovinah, ker ga uporabljamo pri kuhanju mnogih jedi.

 

Uporaba

 

Kot začimbo uporabljamo mak za izboljšanje okusa in videza mnogih sladic in drobnega peciva (pogač, hlebčkov), kot dodatek k poticam in v znani prekmurski gibanici. Znana sta makovka in makov kruh.

 

Zgodovina

 

Mak so uporabljali že v prazgodovini, npr. mostiščarji na Bodenskem jezeru v Švici. Grki so iz njega pridobivali olje, ki ga še danes uporabljamo kot jedilno olje, za izdelavo mila in barv.

 


Lahko vsebuje sledi soje, mleka in mlečnih izdelkov, arašidov, oreškov (mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacije, makadamija), sezamovih semen, žit (glutena) in žveplovega dioksida oz. sulfitov.

 

Poreklo: Nemčija, Grčija, Bolgarija, Turčija, Makedonija

null
Suho sadje

Suho sadje

 • ARAŠIDI surovi oluščeni

  4,20€

 • ARAŠIDI praženi brez olja in soli

  4,23€

 • ARAŠIDI Jumbo 500g

  2,81€

 • ARAŠIDI Giant 4kg

  30,48€

Brezplačna dostava

Ob nakupu blaga nad 90 eur vam dostave blaga na območju Republike Slovenije ne bomo zaračunali in jo bo naša dostavna služba do vaših vrat opravila brezplačno.

Hitra dostava

Sveže sadje in zelenjava samo osebni prevzem v delovnem času, vse ostalo blago pa bo odpremljeno v 24 urah.

Različne plačilne metode

Naročene izdelke lahko plačate preko nakazila na naš TRR račun ali s kreditnimi karticami ali po povzetju.

Stalno imamo na zalogi večje količine suhega sadja, oreščkov, stročnic in fižola. 

© 2020 - Vse pravice pridržane. | Produkcija: Sloway spletne rešitve