Lečo so poznali že pred tisočletji. Iz stare Grčije se je razširila v Evropo, kjer je postala zelo priljubljena. Zaradi svoje bogate sestave je priporočljiva v uravnoteženi prehrani.
PRIPOROČAMO
Za juhe, enolončnice, omake z zelenjavo, rižote in solate. Iz nje pripravljamo okusen namaz. Jedi z rdečo lečo začinimo po svojem okusu – bolj ali manj pikantno.
ALI STE VEDELI
Med lečami je najpogosteje uporabljena rjava leča. Kuhana ima okus po orehih. Najbolj okusne so manjše oblike leče, saj ima taka leča več lupine v kateri so aromatske snovi.
Lahko vsebuje sledi soje, mleka in mlečnih izdelkov, arašidov, oreškov (mandeljni, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacije, makadamija), sezamovih semen, žit (glutena) in žveplovega dioksida oz. sulfitov.
Poreklo: ZDA, Kanada