Poreklo: Francija
Lešniki so zelo zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las. So tudi vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter posledično znižujejo visok krvni pritisk, zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Seveda lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo simptome alergij. Najbolje je kupiti lešnike v lupini, saj so bolj sveži, poleg tega jih lahko dlje hranimo. Če ga potresete in slišite jedrce, je lešnik že prestar. Poleg tega v lupini ne sme biti luknjic ali razpok. Če boste lešnike porabili hitro, se lahko odločite za olupljene ali celo zmlete. Če lešnike v lupini hranite na sobni temperaturi, ne bodo zdržali dlje kot mesec dni, olupljene pa morate porabiti še prej. Lešnike v lupini raje hranite v hladilniku, in sicer v tesno zaprti posodi. Tako bodo ostali sveži štiri mesece. Pospravite jih lahko tudi v zamrzovalnik, kjer počakajo leto dni.
Sestavine: lešnik
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 2781kJ/874kcal
maščobe: 64 g,
ogljikovi hidrati: 14 g,
karbonati 5 g,
vlaknine: 7,1 g,
beljakovine: 15 g,
sol: 0,14 g.
Priporočamo shranjevanje na suhem in hladnem.
Lahko vsebuje sledi soje, arašidov, oreščkov, sezamovih semen, žit (glutena), mleka in mlečnih izdelkov.